Blog

Cele 7 componente esențiale ale rezilienței

Rezilienta-articol
Business

Cele 7 componente esențiale ale rezilienței

Cele 7 componente esențiale ale rezilienței

Dacă vrei să-ți crești randamentul și să-ți menții sănătatea pe termen lung, sunt câteva lucruri esențiale, care ar trebui să facă parte din obiceiurile tale. Primele două elemente ale unui stil de viață sănătos sunt: integrarea vieții profesionale în viața personală și reziliența.

A integra viața profesională în viața personală se rezumă la a fi tu însuți în toate ariile vieții. Deși de multe ori trebuie să jucăm roluri diferite, la locul de muncă, în familie, în comunitate, o persoană cu adevărat autentică este aceeași peste tot. Are aceleași valori și standarde.

Mergând mai departe, creăm viziunea și planul pentru viața noastră. Deși suntem pregătiți și avem un plan, deseori lucrurile nu merg exact cum am plănuit. Uneori ne confruntăm cu eșecuri, piedici, critici, stres și împotrivire din partea celorlalți. Ne dăm seama că nu e chiar atât de ușor și că mereu trebuie să creștem și să lucrăm la noi.

Ca să putem trece cu bine prin toate trebuie să dezvoltăm reziliență. Aceasta e o competență, care poate aduce o imensă contribuție la realizarea viziunii și misiunii noastre. Reziliența se definește ca fiind abilitatea de a gestiona în mod productiv stresul, dezamăgirea, schimbarea, critica, anxietatea și evenimentele traumatizante. Ne poate ajuta în situații dificile să depășim și să nu ne simțim copleșiți de ele. Are un impact pozitiv asupra sănătății și productivității noastre. Ne ajută să găsim soluții în loc să vedem doar problemele, să gestionăm respingerea, dezamăgirea, critica și influențele negative. Cu ajutorul rezilienței devenim mai flexibili la schimbările din jurul nostru și să ne dezvoltăm continuu. 

Reziliența are 7 componente foarte importante:

1. Reconcilierea cu trecutul și stabilitatea emoțională – Ca să poți ajunge la o reconciliere cu trecutul tău, amintește-ți succesul și talentele tale din ultimii 20 de ani, descoperă care au fost crizele și lecțiile învățate și confruntă-ți fricile în mod constructiv. Scrie-ți chiar o mini autobiografie. 

2. Optimismul realist – perspectiva pozitivă asupra provocărilor. Fiind un optimist realist, ai ocazia perfectă de a învăța lucruri noi din situații nemaiîntâlnite. Devii recunoscător, zâmbești ușor și te raportezi la oameni, situații și la tine cu mai multă afecțiune. Învață constructiv, îndrăznind să visezi și practică recunoștința ca mod de viață. Clădește-ți încrederea în tine prin sport. 

3. Competența de rezolvare a problemelor – Când devii un om rezilient, modul tău de gândire se schimbă, devii liber. Fiind liber, poți gândi clar, poți găsi soluții, poți spune ”nu” lucrurilor neimportante. Ca să poți rezolva problemele, gestionează-ți timpul eficient și orientează-te înspre soluții. Dezvoltă-ți abilitatea de a planifica în mod strategic.

4. Folosirea abilităților unice în muncă – Fiecare dintre noi am fost înzestrați cu abilități unice. Pune-le la treabă. Descoperă-ți cele mai importante 10 talente. Continuă să crești spre profesionalism și măiestrie. Află mai multe despre tine și despre talentele cu care ai fost înzestrat.

5. Disciplina – Disciplina ne ajută să ajungem acolo unde ne propunem. Când ai un stil de viață sănătos, faci mișcare în mod regulat, ai o dietă sănătoasă, dormi 7-8 ore pe noapte, viața ta va fi influențată în direcție bună pe termen lung. Condiția ta fizică va fi alta, te vei simți mult mai bine tu cu tine. Cu o disciplină mai bună, poți dezvolta mai rapid obiceiuri noi și mai sănătoase și astfel poți elimina pe cele negative. 

6. Autocunoașterea și pasiunea – Descoperind un sens în viață poți trece mai ușor perioadele grele sau stresul. Dacă ajungi să te cunoști cu adevărat pe tine, vei putea mult mai ușor să faci față cauzelor stresului. Cum poți face asta? Definește-ți valorile și prioritățile. Implică-te în munca ta, descoperă-ți pasiunile din viața ta profesioanală și personală. Îndrăznește să-ți îndeplinești un vis/obiectiv în următoarele luni. 

7. Relațiile sănătoase – Relațiile influențează foarte mult viața noastră. Pot produce foarte mult stres dacă nu suntem atenți. Cu cât abilitățile tale sociale sunt mai dezvoltate, cu atât mai mult vei putea gestiona stresul care provine din zona relațiilor. De aceea, este foarte important să-ți iei timp pentru tine în mod regulat să te încarci. Construiește relații calde cu oamenii din jurul tău și devino un adevărat prieten. Fii un membru care contribuie în comunitatea în care te afli și practică zilnic recunoștința. 


A avea un stil de viață sănătos este un ”must” în viața noastră. Nu îl creăm instant, dar putem începe încă de pe acum să lucrăm la el. Să dezvoltăm reziliență înseamnă să avem o viață mai bună, atât pentru noi, cât și pentru cei de lângă noi. Vom depăși stresul și situațiile grele care vor veni. Întrebarea nu este dacă vor apărea astfel de situații, ci întrebarea care se pune este: suntem pregătiți pentru când vor apărea?

Sursa: Cartea Planificarea creativă a vieții și ”Reziliența” – Paul Donders

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping